Őszibarack bevezetése a baba étrendjébe

Az őszibarack édes íze és lédús textúrája miatt egy népszerű és kedvelt gyümölcs számos országban. Az őszibarack könnyen rágcsálható és könnyen emészthető, ami ideális lehet a kisgyermekek számára.

Az őszibarack szezonális gyümölcs, így gyakran a nyári és őszi hónapokban érhető el a legjobb minőségben és ízben. Önmagában, vagy más gyümölcsökkel estleg joghurttal, zabpehellyel vagy salátával kombinálva is Isteni.

Az őszibaracknak számos fajtája létezik, amelyek változatos ízeket és textúrákat kínálnak. Vannak például sárga húsú, fehér húsú vagy vörös húsú őszibarackok, amelyek mindegyike egyedi ízt és karaktert kölcsönöz a gyümölcsnek.

őszibarack a babák étrenjdében

Egészséges az őszibarack a babák számára?

Természetesen igen. A friss őszibarack nagy mennyiségben tartalmaz olyan rostokat, melyek segíti az emésztést, A- és C –vitamin tartalma pedig erősíti az immunrendszert. A gyümölcs héja karotinoidokat tartalmaz, amelyek A -vitaminná alakulnak, és antioxidánsokként működnek.  Ha van rá lehetőséged vásárolj biot, mert azokban alacsonyabb a toxinok jelenléte.

Mikortól kínálható őszibarack a gyerekeknek?

Az őszibarackot általában már a hozzátáplálás kezdeti szakaszában, 6 hónapos kortól be lehet vezetni, amikor a baba már készen áll a szilárd ételek megkóstolására. Ez a gyümölcs könnyen meghámozható, majd pépesíthető vagy finomra aprítható a baba étkezéséhez, édes íze miatt pedig általában pozitív szokott lenni a fogadtatása 🙂

Az őszibarack bevezetésekor figyeljünk a baba reakcióira és az emésztésére. Ha bármilyen allergiás vagy intoleranciás reakciót tapasztalunk, hagyjuk abba a gyümölcs kóstoltatását és konzultáljunk a gyermekorvossal.

Az őszibarackot a hozzátáplálás kezdetén fokozatosan vezessük be az étrendbe, és figyeljünk a gyermek emésztésére. Az új ételek bevezetésekor mindig fontos az óvatosság és a fokozatosság. Különösen a nyári és őszi hónapokban, amikor az őszibarack friss és könnyen elérhető, érdemes kihasználni a gyümölcs előnyeit az egészséges étrend kialakításában.

Mi a teendő, ha akkor szeretnéd bevezetni az őszibarackot, amikor nincs szezonja? Próbálj kicsit előre készülni, esetleg fagyaszd le mikor elérhető a gyümölcs. Ha erre nem volt lehetőséged, vásárolj fagyasztott gyümölcsöt. Az őszibarack konzervet célszerű kerülni, mert bár tápanyagprofiljuk hasonló a friss gyümölcséhez, a szirup amiben tartósítják sok esetben rengeteg cukrot tartalmaz.

Fulladásveszélyes az őszibarack?

Igen, mivel a gyümölcs húsa csúszós, ez a tényező növelheti a fulladás kockázatát, ráadásul a héja a gyermek torkának hátsó részébe tapadhat. A kockázat minimalizálása érdekében tálald szeletekre vágva, megpucolva, pépesítve joghurtba vagy gabonafélékbe keverve. Mint mindig, most is gondoskodj arról, hogy biztonságos étkezési környezetet teremts és karnyújtásnyira legyél a babától étkezés közben!

Gyakori allergén az őszibarack? 

Nem, az őszibarackallergia ritka. A nyírfapollenre vagy bizonyos fűfélékre  érzékeny emberek lehetnek szintén allergiásak az őszibarackra, vagy tapasztalhatnak szájallergiás szindrómát (más néven pollen-ételallergiát).  Ez általában enyhe, átmeneti viszketést, bizsergést vagy égést okoz a szájban, de az esetek többségében magától megszűnik.

Mint minden új étel bevezetését, az őszibarack megismertetését is kezdd azzal, hogy első körben egy kis mennyiséget kóstoltatsz! Ha nincs mellékhatás, fokozatosan növelheted a mennyiséget a későbbi étkezésekhez képest!

Barack vásárlása, tárolása

A barackot akkor célszerű megvásárolni, mikor már teljesen érett. Az éretlen barack kemény és savanykás lehet, míg a túlérett állapotban lévő puha és könnyen szétmállik. Ideális választás az érett, de még kissé kemény darabok, melyek enyhe nyomásra rugalmasak, és a gyümölcs húsa könnyen leválik a magról.

A barackokat legjobb szobahőmérsékleten tárolni, száraz, hűvös helyen.

Amennyiben túl sok érett barackod van, és szeretnéd meghosszabbítani a tárolási időt, akkor egy jó módszer tartósításra a fagyasztás. Ehhez először mosd meg és távolítsd el a magot. Ezután vágd őket szeletekre vagy darabokra, majd helyezd őket egy egyszer használatos fagyasztózacskóba vagy légmentesen lezárt műanyag dobozba.

★ Tipp: Ha pürésítve szeretnéd fagyasztani, tárolásban nagy hasznát veheted a ManóMenü Szilikon pürétartóknak, melyben babaméretekre szabott adagokban tudod tartósítani, mert egy-egy baba adagnyi pürének van hely minden rekeszben.

Itt találsz segítséget ahhoz, hogy hogyan fagyassz le püréket -> ManóMenü/hogyan fagyasszuk le a püréket

Fontos megjegyezni, hogy a barackok könnyen érnek és romlanak, ezért érdemes időben felhasználni vagy megfelelően tárolni azokat. Mindig válogass olyan barackokat, amelyek frissek, sérülésmentesek és kellemes illatúak.

Forrás:

solidstarts.com/peach

https://www.mjandhungryman.com/peach-for-baby/

ALAPANYAG KISOKOS