Mikortól kaphat ananászt a baba?

Az első években a kisbabák táplálása különösen izgalmas és felelősségteljes feladat a szülők számára. Az étrend fokozatos bővítésekor nem csak a hazai, de a déli gyümölcsök is napirendre kerülnek. Az ananász egzotikus gyümölcsnek számít, ízletes, és tele van fontos tápanyagokkal, amelyek hozzájárulhatnak a gyermek egészséges fejlődéséhez. Azzal viszont számolnod kell, hogy az ananász és más savas ételek ártalmatlan bőrkiütést, pelenkakiütést okozhatnak.

Egészséges az ananász a babák számára?

Igen. Az ananász jó szénhidrátforrás, tartalmaz B6- és C-vitamint, folsavat, rostokat, valamint nyomokban számos egyéb vitamint és ásványi anyagot. Ezek a tápanyagok együtt támogatják a baba anyagcseréjét, vasfelszívódását, idegrendszeri fejlődését és immunfunkcióit. Ezen felül az ananász antioxidánsokat és karotinoidokat is tartalmaz.

Mikortól kaphat ananászt a baba?

Hozzátáplálás során picit később a 11.-12. hónapban célszerű bevezetni a gyermek étrendjébe. Az első kóstolás során érdemes egy kis mennyiséget kínálni, és figyelni reakciókat. Az ananász édes íze általában tetszik a babáknak, de néhányan lehet, hogy kissé savanykásnak találják. Az ananász püré formájában is ideális választás lehet, különösen, ha a babának még nem bújtak ki a fogai.

Mire kell figyelni, mikor ananászt kínálsz a babának?

  • Az ananász tálalásánál ügyelj arra, hogy érett legyen, mert az éretlen verzió irritálhatja gyermeked emésztőrendszerét.
  • Ez a gyümölcs egy olyan enzimet (bromelin) tartalmaz, amely irritációt okozhat a baba szájában, az arra érzékenyeknél, túl sok elfogyasztott gyümölcs esetén.
  • Az ananász főzése segít megelőzni ezt a kellemetlen érzést, és ha a gyümölcsöt semlegesítő étellel, például kókusztejjel vagy joghurttal tálalod, tovább csökkentheted az irritációt (amennyiben van).

Az ananászkonzerv is jó választás?

Igen, az ananászkonzerv egyáltalán nem ártalmas, és egy könnyen hozzáférhető lehetőség lehet a babádnak, ha friss ananászt nem tudsz beszerezni.

Azonban néhány dologra érdemes figyelni:

Cukortartalom: A konzervált gyümölcsök esetében gyakran találkozhatsz hozzáadott cukorral. Próbálj olyan terméket választani, amely minimális hozzáadott cukrot tartalmaz, vagy a természetes gyümölcscukorban gazdagabb verziót.

Textúra: választhatsz pépesített, lekváros formát, vagy olyan konzervet, amely más gyümölcsdarabokat is tartalmaznak. A gyümölcsdarabok segíthetnek a babának az ízek és textúrák fokozatos felfedezésében.

Konzerválás: az ananászkonzerv lehet szirupban vagy vízben. Ha lehetséges, a vízben konzervált változatot válaszd, hogy csökkentsd a hozzáadott cukor mennyiségét. Mindig olvasd el a termékcímkét, és győződj meg arról, hogy nincsenek hozzáadott adalékanyagok vagy olyan összetevők, amelyek nem kívánatosak a babának. Természetesen friss gyümölcs az optimális választás, de a konzervált ananász is elfogadható lehetőség, ha az áll a rendelkezésetekre. Nemrég készült egy ananászkonzerv teszt, melyben 22 terméket teszteltek, itt találjátok az eredményét -> nagy ananászkonzerv teszt.

Ananászos receptötlet

ananászos banános hajdinapüré 11-12 hónapos babáknak
Hozzávalók

1 kisebb marék friss ananász

fél banán

2 evőkanál hajdina

pici fahéj

Elkészítés lépései

A hajdinát megfőzzük körülbelül kétszeres mennyiségű vízben, pici fahéjjal.

Ha elkészült a kockára vágott ananászt, és a banánt hozzátesszük és botmixerrel pürésítjük.

Az ananász gyakori fulladásveszély a csecsemők számára?

Igen, mivel a gyümölcs húsa csúszós, ez a tényező növelheti a fulladás kockázatát. A kockázat minimalizálása érdekében tálald szeletekre vágva vagy pépesítve joghurtba vagy gabonafélékbe keverve. Mint mindig, most is gondoskodj arról, hogy biztonságos étkezési környezetet teremts és karnyújtásnyira legyél a babától étkezés közben!

Az ananász gyakori allergén?

Nem, az ananászallergia ritka. A nyírfapollenre vagy bizonyos fűfélékre érzékeny emberek lehetnek szintén allergiások az ananászra, vagy tapasztalhatnak szájallergiás szindrómát (más néven pollen-ételallergiát).  Ez általában enyhe, átmeneti viszketést, bizsergést vagy égést okoz a szájban, de az esetek többségében magától megszűnik.

Mint minden új étel bevezetését, az ananász megismertetését is kezdd azzal, hogy első körben egy kis mennyiséget kóstoltatsz! Ha nincs mellékhatás, fokozatosan növelheted a mennyiséget a későbbi étkezésekhez képest!

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://solidstarts.com/foods/pineapple/

ALAPANYAG KISOKOS