Hozzátáplálás – cseresznye a babának

A cseresznye egy igazi vitaminbomba – a hozzátáplálás során abszolút kedvenc szokott lenni édes íze miatt. Az érett darabok általában sötétebb színnel rendelkeznek, például a sötétvörös, bordó vagy fekete árnyalatokkal. Ezek a cseresznyék a legédesebbek, mivel magasabb gyümölcscukor tartalommal rendelkeznek – így célszerű sötétebb színű példányokkal próbálkozni 🍒

Miért célszerű bevezetni a cseresznyét a gyerekek étrendjébe?

Kifejezetten sok A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot is. Mindemellett jelentős folsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin forrás is. Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően sokan vese- és vértisztító gyümölcsnek tartják.

**Tipp: Jó hatás az alvásra: A cseresznye természetes melatoninforrás, amely segít szabályozni az alvást. Az alvásminőség javításával és az alvásidő növelésével hozzájárulhat az egészséges alváshoz és a pihentető éjszakai pihenéshez.

 

Mikortól ehet cseresznyét a baba?

 9-10. hónapos kortól javasolt kóstoltatni a picikkel, első körben pépesítve.

Amikor először kínálsz cseresznyét a babának, néhány dologra érdemes odafigyelni:

  • Állag és méret: Válassz érett, puhább cseresznyét, és távolítsd el a magot a gyümölcsből, a fulladásveszély miatt. Vágd a cseresznyét kisebb darabokra vagy pürésítsd, hogy megkönnyítsd a baba rágását és nyelését.
  • Allergiaellenőrzés: Mint minden új élelmiszer esetében, fontos figyelni a baba reakciójára. Az első alkalommal csak kis mennyiséget kínálj, és figyeld az esetleges allergiás reakciókat, például kiütéseket, duzzanatot vagy emésztési problémákat. Ha bármilyen negatív tünetet észlelsz, ne adj több gyümölcsöt a gyermekednek és konzultálj a gyermekorvossal.
  • Fokozatos bevezetés: Mint minden új ételnél, a cseresznye bevezetésénél is kezdj pici adagokban, és mellékhatás híján növeld apránként, pár naponta a mennyiséget! A cseresznye haspuffadást és gázképződést is okozhat, valamint hashajtó hatást válthat ki, ezért ügyelje arra, hogy ne vigyétek túlzásba a fogyasztását.
  • Textúra: Kezdetben pürésíts vagy pépesítsd a cseresznyét, hogy megkönnyítsd a fogyasztását. Ahogy a baba fejlődik és már tud rágni, fokozatosan növelheted a cseresznye darabosabb formájának méretét. Fontos kiemelnünk, hogy kör keresztmetszete és mérete miatt csak félbe vagy negyedbe vágva adjuk 2-3 év alatti babának (természetesen magozva), nehogy fulladást okozzon!

  Még több információt megtudhatsz a cseresznye bevezetéssel kapcsolatban az alábbi youtube videómból.

  Cseresznye vásárlással, tárolással kapcsolatos információk

  Természetesen frissen, nyersen, a fáról szedve a legfinomabb. Érdemes azonban ellenállni a kísértésnek, és alaposan megmosni fogyasztás előtt. Kimagozva kiváló alapanyag levesekhez, szószokhoz, süteményekhez és befőttnek is. Vásárláskor arra figyeljetek, hogy a gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak, a száruk pedig legyen kemény és élénkzöld!  

  A cseresznye jól fagyasztható, de fontos megjegyezni, hogy a fagyasztott cseresznye textúrája lehet kissé lágyabb, mint a friss cseresznyéé, viszont az íze és tápértéke megmarad.

  Recept ötletek:

  Ha sok maradt az elkészített finomságból, itt találsz segítséget ahhoz, hogy hogyan fagyassz le püréket -> ManóMenü/hogyan fagyasszuk le a püréket

  Itt pedig találsz hozzá pürétartókat is   shop.manomenu.hu/tárolás

  Forrás:

  Solidstrats/foods/cherry

  Fresh, Frozen or Canned Fruits and Vegetables: All Can Be Healthy Choices! (n.d.). Www.Heart.Org. Retrieved April 26, 2021.

  A cseresznye 6 nagyszerű hatása (bien.hu)

  Cseresznye jótékony hatásai – Cseresznye Info

  ALAPANYAG KISOKOS