Egészséges tartósítás

Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogyan tudná egészségesen eltenni télire azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amiket a saját kertjében megtermelt, vagy esetleg valamelyik családtagjától, vagy a piacon be tudott szerezni. Sokan azt gondolják ez csak sok munkával, rengeteg cukorral, és tartósítószerrel lehet elérni, pedig nem így van.

NA KEDVET KAPTÁL? AKKOR LÁSSUK MILYEN LEHETŐSÉGEINK VANNAK…

  1. Befőzés
  2. Fagyasztás
  3. Szárítás, aszalás

1. Befőzés

A tartósítószer mentes befőzésnek mi a titka?

Mindent el lehet tenni tartósítószer nélkül ( nagyon tiszta üveg, forró végtermék és új kupak a titka) .

Fontos tudni, hogy nem a cukor tartósít, hanem a hő, és nem szükséges dunsztolni sem a termékeket . 20 perc legalább 75 fokon elég a csíramentességhez! Ez épp annyi, amíg kihűl a termék fejre állítva / A fejenállástól keletkezik a vákuum, ami légmentesen rászippantja a kupakot az üvegre./

Lekváron, befőttön és szörpön kívül mit érdemes még eltenni télire?

Idényben, amikor olcsóbb a piacokon a zöldségféle- a zöldségkrémeket. Ha csak simán pici vízben felfőzzük ( akár só nélkül ) a zöldséget, akkor télen nagyon könnyű belőle egy mártást, krémlevest, mártogatóst, tésztaszószt vagy “szendvicskencét” remekelni. Ezt is forrón kell üvegbe helyezni és kész

Tipp: Remekül lehet a gyümölcslekvárokat ízesíteni egy kis fahéjjal, vagy vaníliával. 

Befőzés folyamata: Kisebb üvegeket használjunk az eltevéshez kb. 300-500 ml (ez azért fontos, mert ha nincs benne tartósító, akkor felbontás után hamarabb megromlik). A zöldséget, gyümölcsöt alapos mosás és magozás után feltesszük főni. Ha eléri azt az állagot, amit szeretnénk, akkor végül is készen vagyunk, lezárhatjuk, ha túl darabos akkor botmixerrel pépesíthetjük.

Csak és kizárólag akkor nem fog megromlani a lekvár, ha az üvegeket nagyon alaposan elmossuk, valamint ha nem bízunk az elkészített lekvár, befőtt vagy zöldség krém hőmérsékletében akkor ki is főzhetjük az üvegeket, hogy csiramentes legyen. Utána a forró alapanyagot belekanalazzuk, és rácsvarjuk a tetőt. Utána egyből megfordítjuk, így vákuum fog keletkezni, ami légmentesen lezárja az üveget. Vigyázzunk a kezünkre, mert nagyon forró. Utána, ha tudjuk sötétebb, hűvös helyre tegyük pl.: pincébe, jól szellőző, hűvös kamrába

Léteznek már befőző automaták, melyek nagyon praktikusak és sokoldalúak. Különféle gyümölcsöket és zöldségféléket lehet befőzni vele, valamint savanyúságokat tartósítani, lekvárokat és ivóleveket is el lehet készíteni és tartósítani a készülékkel. De akár készételek tartósítására is felhasználható.

Ha kérdés merült fel benned a befőzéssel kapcsolatban, vagy kedvet kaptál, hogy te is készíts finomságokat a babádnak, esetleg az egész családnak, akkor csatlakozz csoportunkhoz, ahol Magyarország egyik legelismertebb tartósító mesterétől kérdezhetsz, illetve kaphatsz gyakorlati tanácsokat.

2. Fagyasztás

Fagyasztás napjainkban nagy népszerűségnek örvendő eljárás, hiszen sokkal egyszerűbb tartósítási módszer, mint a befőzés, gyorsabb, és szélesebb körben elterjedt. Szakértők állítása szerint a fagyasztás valóban jó dolog, ha szüretelést követően történik meg. A friss zöldség, gyümölcs a legjobb, de mélyhűtési technikával biztosíthatjuk egész évre a szezonális finomságokat. Főleg azért is, mert a fagyasztott termékek nagyjából ugyanazt a tápanyag- és vitaminszükségletet biztosítják, mint a friss termékek.

Fontos azonban néhány dolgot betartanunk annak érdekében, hogy minél jobb minőségben őrizhessük meg az így tartósított alapanyagokat.

Tanácsok a fagyasztáshoz:

  1. Minden mélyhűtőben van gyorsfagyasztás program, ezt használjuk!
  2. Csak alapos tisztítás és átválogatás után helyezzünk bármit is a fagyasztóba!
  3. Csak akkora adagokat készítsünk, amit egyszerre elfogyaszt a baba, mert visszafagyasztani nem tudjuk a maradékot! -> *Tipp: a ManóMenü szilikon pürétartó és jégkockatartó kiváló választás babaadagnyi mennyiségek lefagyasztására.
  4. Válasszunk friss, szüretelés utáni zöldséget, gyümölcsöt!
  5. Ha tehetjük, válasszuk a biotermékeket, vagy saját termesztésű, esetleg megbízható forrásból származó alapanyagot!
  6. A fagyasztóba kerülő csomagokat légmentesen zárjuk le, máskülönben „hűtőíze” lesz az ételnek!
  7. Lehetőleg kerüljük az üvegben való fagyasztást!
  8. Címkézzük fel a csomagokat és írjuk rá, mikor tettük el, és mi van benne.

Gyümölcsfélék fagyasztása

Jól fagyasztható: cseresznye, meggy, körte, alma, szilva, ribizli, barack, avokádó

Közepesen fagyasztható: eper, szamóca

Kevésbé fagyasztható: dinnye, szőlő, citrusfélék (levüket vagy a belőlük készült gyümölcspürét viszont lefagyaszthatjuk).

Zöldségfélék fagyasztása

Jól fagyasztható: sóska, spenót, padlizsán, paprika, kelbimbó, borsó, bab, gomba, tök (legyalulva).

Kevésbé fagyasztható: saláta, paradicsom, hagyma, retek, krumpli

Hús fagyasztása

Mindenféle friss húst és húskészítményt lefagyaszthatunk , de a csontos húst érdemes kicsontozni. Egyrészt azért, mert a csont mentén íz-elváltozás jelenhet meg, ami miatt rövidebb ideig tárolható a hús, másrészt pedig a csontok kiszúrhatják a csomagolást.

Tejtermékek és egyebek

Jól fagyasztható: vaj, sajt, juhtúró, vaj- és túróalapú szendvicskrémek, élesztő.

Közepesen fagyasztható: tejszín, homogenizált tej

Nem fagyasztható: tejföl, kefir, joghurt (a bennük lévő zsír kicsapódik), nyers/főtt egész tojás, házi készítésű majonéz.

Pékáruk, sütemények fagyasztása

Jól fagyasztható: kenyér, kifli, zsemle, piskóta, aprósütemény, élesztős/rétes tészta.

Nem fagyasztható: csokoládé, puding.

Fűszernövények fagyasztása

Jól fagyasztható: petrezselyem, zeller, kapor, tárkony, bazsalikom, koriander, édeskömény, majoránna, menta, rozmaring, zsálya, stb..

Javasolt tárolási idők a fagyasztóban

  • Gyümölcs: 10  hónap
  • Zöldség: 8  hónap
  • Kenyér, sütemény: 3 hónap
  • Baromfi: 4 hónap
  • marha-sertéshús: 10 hónap
  • Vadhús: 6 hónap
  • Zsíros hal: 1 hónap

Kiolvasztás

Fontos, ha egyszer kivettünk valamit a mélyhűtőből, és az kiengedett, akkor semmi esetre se fagyasszuk újra, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok!

A kiolvasztás módszerei

  • Hűtőszekrényben történő kiolvasztás
  • Szobahőmérsékleten történő kiolvasztás: pékáruk esetében ez az ideális
  • Mikrohullámú sütőben történő kiolvasztás a kiolvasztási funkcióval: ez a leggyorsabb módszer, de lehetőleg csak vészhelyzetben alkalmazzuk
  • Lehetőleg kerüljük a vízben való kiolvasztást is

3. Szárítás, aszalás

Szinte minden gyümölcs, és zöldség alkalmas a szárításra és aszalásra, melyet házilag is elvégezhetünk.

A szárítás és az aszalás között viszont különbség van, de lássuk csak pontosan mi is…

A szárítás alkalmával az a cél, hogy az összes vizet eltávolítsuk a szárítandó termékből. Így jól és hosszan Eltarthatóvá válik . A 3-8 %-os nedvességtartalomra leszárított termék nem fog penészesedni, és nem romlik meg, hosszú ideig megőrzi ízét, illatát, minőségét. Állaga kemény, mikrobiológiája nem romlik.

13872564_1160512977356017_2025977562_n

Az aszalás esetében a gyümölcsben lévő víznek csak egy részét párologtatjuk el, de körülbelül 18-24 %-át megőrizzük. Ezzel eltartható hosszan, de az íze közelebb van a nyers gyümölcséhez. Több gondozást igényel az aszalvány, rendszeresen át kell vizsgálni a terméket, nem tartalmaz-e penészes darabot.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü (elin.hu)

ALAPANYAG KISOKOS