Végvári Ildikó – NOSZTALGIA MÁJFASÍRT BURGONYAPÜRÉ VARIÁCIÓKKAL

SÜLT CÉKLA és CÉKLÁS BURGONYAPÜRÉ:

8-10 db kisebb, zsenge (bio)céklát feldarabolok (én kb. 2 cm-es kockákra), és egy löttyintésnyi olíva olajjal, kb 2 ek balzsamecettel, 2 gerezd reszelt fokhagymával, kevés morzsolt oregánóval (szárított) jól összekeverem. Jénai tálban, lefedve sütöm 1 órán át, majd fél órát fedő nélkül, néha átkeverve. Így kicsit karamellizálódik a teteje, fenséges lesz!

Főleg sült húsok mellé szeretjük nagyon, önmagában, ill egyéb köretek mellé kiegészítésképpen (pl. kuszkusz, burgonyapüré, krokett).

Baba azonban így nem mindig eszi, így a nálunk hagyományos burgonyapürével keverem a sült cékla pürésített verzióját.

ZELLERES-SNIDLINGES BURGONYAPÜRÉ:

Fele-fele (vagy tetszőleges arányú) zeller és burgonya kockázva (a zellert kisebbre vágom, hogy egyszerre puhuljanak), pici sós vízben főzve, szűrve, törve, tetszőlegesen fűszerezve, lágyítva, kinél mi van bevezetve. 🙂 Nálunk pici vaj, tejföl, snidling. (A snidling enyhén hagymás íze és friss roppanóssága feldobja nagyon a köretünket.)

NOSZTALGIA MÁJFASÍRT:

Hozzávalók:

  • néhány darab friss csirkemáj (az alábbiakban én 8 db-hoz írom a mennyiségeket)
  • fél fej vöröshagyma
  • kevés (olíva) olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér (vagy bármilyen pékáru, amit gyermekünk egyébként fogyaszt)
  • kevés tej (vagy víz)
  • 1 nagy tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • pici só, bors

Elkészítés:

A csirkemájakat egy vágódeszkán a közepüknél fogva egy kiskés pengéjével elkaparom. Gyakorlott kezeknek így egy kis hártya inakkal megmarad a végén, erre nem lesz szükség, kidobom.

A hagymát kevés olajon megdinsztelem, s közben 2 szelet (tk.) kenyeret beáztatok (ki mibe szeretné pl. a laktóz miatt). Mivel a máj folyós, jó alaposan ki kell nyomkodni!

Az eddigi alapanyagokhoz 1 nagy tojást ütök, egy csokor petrezselymet vágok finomra, belereszelem a fokhagymát, picit sózom, borsozom, jól összekeverem. Jóval folyósabb az állaga, mint egy sima fasírté.

Közepes vagy kisebb lángon, vékony olajon érdemes sütni az evőkanállal kimért, puha, lapos fasírtokat. Valamiért hagyományos zománcos serpenyőben sütve finomabb, mint teflonosban. :DBiztos, mert a Mama is abban sütötte. 😀 Vékony fémlapáttal könnyebb is megfordítani félidőben, mert amúgy könnyen szétesne.

Kívánom, hogy a recept láttán mindenkinek jusson eszébe a családi tűzhely melege, a régi idők ízei, és merje azt új köntösbe öltöztetni! 🙂

Pin It on Pinterest

Share This