Czurkó-Nigrinyi Nóra csoporttagunk receptje alapján

Hozzávalók:
100 g kölesliszt
35 g hajdinaliszt
35 g kukoricaliszt
50g barna rizsliszt
60 g kukoricakeményítő
40 g tápióka keményítő
½ kk só
50 g olívaolaj
150 g víz
1 kk almaecet
800-1000g alma
2 ek nyírfacukor (ízlés szerint)
2 kk őrölt fahéj

Elkészítés:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, lisztet, keményítőt, sót. Kimérjük a nedves hozzávalókat, víz, olaj, almaecet, majd összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett 2-3 részletben hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz. Sűrű gyurma állagú tésztát kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. A tésztából két gombócot készítünk és félrerakjuk pihenni 1 órára. Az almákat megmossuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A nyírfacukor és a fahéj hozzáadásával érdemes várni, amíg a pite alja elősül, mert különben az alma levet ereszt és eláztatja a tésztát, ha pedig kicsavarjuk akkor túl száraz lesz. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tészta felével kibéleljük a forma alját (nem nyújtjuk, mivel gluténmentes tészta elég nehéz vele bánni). 10 perc alatt elősütjük a pite alját. Közben már elkészíthetjük a tölteléket, reszelt alma, nyírfacukor, fahéj. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta másik felét kör alakúra, megszurkáljuk villával. Egy fólia segítségével a tortaforma fölé emeljük. A gluténmentes tészta könnyen törik, így sodrófára tekerve nehezen kezelhető. Végül 180 fokon kb 15 percig légkeveréssel készre sütjük.

Letöltötted már applikációnkat? Ha nem itt megteheted:

IOS: https://itunes.apple.com/hu/app/man%C3%B3-men%C3%BC/id1355595007?l=hu&mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myitsolver.manomenu

Pin It on Pinterest

Share This