Harmathné Karakás Márta csoporttagunk ajánlása alapján
Hozzávalók:
- 20 dkg tökpüré
- 13 dk liszt
- csipet só
- ½ tk szódabikarbóna
- ½ tk sütőpor
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 3 tojás
- 20 dkg cukor (mostanában 15-re csökkentettem és úgy is jó)
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- ízlés szerint porcukor
- ½ citrom vagy narancs leve
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 175ºC-ra. Terítsünk egy konyharuhát a pultra ás bőségesen szórjuk meg porcukorral. Ezzel fogjuk feltekerni a tekercset, fontos, hogy ne ragadjon a konyharuhához – de így is kicsit hozzáragad sajnos. Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. A tojásokat és a cukrot robotgéppel verjük habosra addig, míg kivilágosodik, adjuk hozzá a tökpürét, és ezzel is verjük tovább. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, forgassuk össze, és terítsük a tepsibe. Süssük 15-18 percig, vagy amíg a teteje rugalmas nem lesz. Borítsuk az előkészített konyharuhára, és húzzuk le róla a sütőpapírt. Tekerjük fel a konyharuhával együtt, majd tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keverjük ki a mascarponét a citromlével, a -héjjal és a porcukorral. Ha teljesen kihűlt a tészta, óvatosan tekerjük ki, ha odaragadt, szedegessük le a konyharuháról, majd kenjük meg az egészet a krémmel úgy, hogy a legvégén hagyjunk ki kb. 1 cm-t. Tekerjük fel, a krém úgyis odanyomódik a végére. Csomagoljuk műanyag fóliába, hogy egyben maradjon, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára. Ennyi idő alatt már eléggé megdermed, hogy szeletelni lehessen.