Béndek-Rácz Judit csoporttagunk receptje alapján

Hozzávalók:

Kovászhoz:
30 dkg kenyérliszt
3 dl víz
1 dkg friss élesztő

Tésztához:
3 dkg dió
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg kenyérliszt
1+1/2 tk só
3 ek joghurt
2 ek olaj

Elkészítés:
A kovász hozzávalóit alaposan összekeverjük, letakarjuk, és 10-12 órán keresztül érleljük. A diót egy serpenyőben illatosra pirítjuk, utána kihűtjük, végül durvára törjük. Egy tálba összekeverjük a kétféle lisztet a közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az összes kovászt a sót, a joghurtot, és az olajat. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Mikor a tészta kellően rugalmas és nem tapad már a tálhoz és a kezünkhöz áttesszük egy kelesztőtálba. Letakarjuk, 35-40 percig érleljük, kelesztjük. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, a megkelt tésztát óvatosan a deszkára öntjük. Kettévágjuk, majd gyengéden, de határozottan átgyúrjuk, aztán gömbölyítjük. Letakarjuk 15 percig pihentetjük. A tésztából 40-45 cm hosszú rudat sodrunk. 10 percig pihentetjük, majd a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, pont úgy mint amikor egy ruhát csavarunk ki. Vastagon belisztezünk egy abroszt és a tésztarudat ráfektetjük. Letakarjuk, 35-40 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt. A megkelt kenyeret egy vékony fa vagy műanyag lap segítségével egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre emeljük. A tepsit betoljuk a sütőbe az aljába bekészített fémedénybe 2 dl forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütőajtót. 20-25 perc után az edényt kivesszük, a sütési hőmérsékletet 200 fokra mérsékeljük, és további 15-20 percig sütjük. A sütési idő végén a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a kenyeret még 5 percig bent hagyjuk. Végül rácsra tesszük hűlni őket, és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel.

 

Letöltötted már applikációnkat? Ha nem itt megteheted:

IOS: ITT TÖLTHETED LE

Android: ITT TÖLTHETED LE

Pin It on Pinterest

Share This