Cseh-Mitzinger Tímea csoporttagunk receptje alapján

Hozzávalók:
500 g liszt
350 g Natur pur Bio Búzafinomliszt BL55
150 g Natu pur Bio Tönkölybúza Fehérliszt
3 dl langyos víz
1 csomag (7g) száraz élesztő vagy 25 g friss élesztő
½ csapott tk só
½ csapott tk porcukor
2,5 ek olíva olaj

(+a sütőforma kikenéséhez kevés olaj és liszt)

Elkészítés:
Ha száraz élesztőt használunk, akkor nem kell felfuttatni az élesztőt cukros vízben, a friss élesztő esetében igen. A lisztet leszitáljuk, majd hozzáadjuk a langyos cukros élesztős vizet. A hozzávalókat fakanállal gyors határozott mozdulatokkal összekeverjük, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a sót. Újra elkeverjük a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy szükséges még egy kis liszt vagy víz, akkor pótoljuk nagyon kis mennyiséggel kezdve, majd fakanállal addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy masszába a tészta. A tálból kivéve indul a dagasztás. Csak akkor hintsük meg néha liszttel, ha ragad a tészta. Legalább 10-13 percig dagasszuk, gyúrjuk. Gyúrjunk bele jó sok levegőt. Ezután olajjal megkent kelesztő tálba addig kelesztjük, amíg legalább a duplájára nő. Kb 40 perc. Közben a jénait vékonyan kikenjük olajjal és meghintjük liszttel. A megkelt tésztát pár mozdulattal újra átgyúrjuk, majd a kívánt formára alakítjuk, és a jénaiba tesszük. Vízzel befújjuk a kenyeret is meg a jénai fedőt is és ismét megvárjuk, míg megkel. A kelesztési fázis végén késsel bevagdossuk a tetejét pár helyen és kevés ideig így is hagyjuk kelni. Sütés előtt ismét lepermetezzük vízzel a kenyeret és a fedőt is. Előmelegített sütőben 200 fokon kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha megsült a kenyér kivesszük a sütőből hűlni és ismét lepermetezzük vízzel. Ettől fog szépen cserepesedni. Csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt.

 

Letöltötted már applikációnkat? Ha nem itt megteheted:

IOS: ITT TÖLTHETED LE

Android: ITT TÖLTHETED LE

Pin It on Pinterest

Share This