A friss zöldfűszer használata egészen új szintre emeli a főzést. A megfelelő párosítások olyan plusz ízeket hoznak elő az alapanyagokból, amit nem is gondolnánk, illetve jelentősen csökkenthető a só mennyisége is az ételkészítés során. De nézzük mit is érdemes tudni róluk…

Tisztítás

  • Mindig mosd meg a friss zöldfűszereket használat előtt. Ha fagyasztani vagy szárítani szeretnéd, akkor szárítsd meg, egy tiszta textil konyharuha segítségével.

Hogyan tárold a fűszernövényeket?

  • A fás szárú fűszer növényeket (pl: rozmaring, kakukkfű) zárható edénybe vagy zacskóba a hűtőben akár egy hétig is tárolhatjuk,
  • A lágyabb szárú növényeket egy ujjnyi vízbe állítva tudjuk tárolni (pl: petrezselyem, koriander, stb)
  • Ha cserepes növényt vásároltál, azt ültesd át nagyobb cserépbe, vagy ültesd ki a kertbe, erkélyre, teraszra. Így akár késő őszig friss fűszernövényeid lesznek.

Hogyan tartósítható a friss fűszernövény?

Mielőtt beköszönt a hűvösebb ősz, érdemes télire is eltenni. Hogy pontosan hogyan tudod ezt megtenni arról egy korábbi cikkünkben találsz leírást. KATTINTS IDE 

Friss fűszernövények vs szárított fűszernövények: Mikor melyiket kell használni?

  • Sütésnél például jobb használni a szárított fűszernövényeket, mert a frissek hamar megégnek.
  • Főtt ételekhez érdemes friss fűszernövényt használni, mert az íze sokkal intenzívebb
  • A friss fűszernövényeket érdemes a főzés végén az ételhez adni, míg a szárított fűszernövényeknél erre nem kell különösebben figyelni.

Néhány fűszernövényről bővebben:

Bazsalikom

  • Íze remekül passzol édes és sós ételekhez is
  • Nagyon jól harmonizál a paradicsommal, mindenféle hússal, tenger gyümölcseivel, halakkal, salátákkal
  • Általában mediterrán ételekben, pestoban és tészta szószban használják
  • Különböző bazsalikom fajták vannak, amelyek mindegyike eltérő ízekkel rendelkezik

Metélőhagyma 

  • Enyhe hagymás ízzel rendelkezik
  • Jól passzol a baromfi húsokhoz, tojáshoz, halhoz, burgonya ételekhez,
  • Általában salátákban, mártásokban, szószokban, rizsételekben, rizottókban használják leggyakrabban

Koriander

  • Íze citrusos, frissítő
  • Remekül illik az avokádóhoz, paradicsomhoz, húsok közül pedig a bárányhoz
  • Általában latin és ázsiai ételeket, salsákat, chutney recepteket, salátákat, thai curryket, levest ízesítenek vele

Kapor 

  • Íze enyhén ánizsszerű
  • Jól párosítható a tökfélékkel, a halakkal és a kagylókkal
  • Általában európai és közel-keleti ételeket, tojásos ételeket, burgonyasaláta készítésekor használjuk

Menta

  • Íz: Édes ételekhez és italokhoz ajánlatos, enyhén hűvös íze van
  • Párosíthatjuk gyümölcsök többségével, zöldségekkel és a bárány húshoz
  • Általában közel-keleti ételekben, curryokban, nyári salátákban, teákban, koktélokban használják

Oregano

  • Íz : kissé keserű ; pikáns borsos
  • Párosítás: mindenféle húshoz, halhoz és zöldséghez illik
  • Általában mediterrán és mexikói ételekben, tésztaszószoknál, salátaöntetekben, pizza készítésénél használjuk

Petrezselyem

  • Íz : Könnyű friss zöld íz
  • Párosítás: mindenféle húshoz, zöldséghez, halhoz illik
  • Általában salátákban, mártásokban és köretekhez használjuk

Rozmaring

  • Íz: fás / fenyőgyantás íz, teaszerű aromával
  • Jól párosítható a bárány, a sertés, a nyúl, a csirke, és a sült zöldségekkel
  • Leggyakrabban levesek, pörköltek, péksütemények és szószok kiegészítője

Zsálya

  • Íz: Fás, fanyar,
  • Jól párosítható a sertés, marha, pulyka, burgonya, sajt tartalmú ételekkel
  • Általában vaj alapú szószokban, töltelékben, rizottóban használjuk.

Kakukkfű

  • Íz: Fűszeres, enyhén hűsítő
  • Jól használható a bárány, borjúhús, baromfi, hal, tojás, paradicsom, zöldségek mellett
  • Általában sült ételekhez, levesek, rizsételek, pörköltek fontos fűszere

 

Pin It on Pinterest

Share This