KARÁCSONY A BABÁVAL!

Legyen az karácsony vagy más ünnep, biztosan te is eltervezed előre, hova fogtok menni, mit fogtok csinálni. Meglátogatjátok a szülőket nagyszülőket, és együtt eszik a család. 1 éves kor alatt azonban erre a kis meghitt családi együttlétre bizony fel kell készülni. Pontosan hogyan és miért is? Lássuk csak…
Magyarországon az ünnepi hagyományokhoz szorosan kapcsolódik több olyan alapanyag is, melyek nagyobb arányban okozhatnak érzékenységet, ezért ezeket nem az ünnepi asztalnál tanácsos először adni a babának. Ilyen például a hal, dió, mogyoró, mák, méz, tojás, túró, tej, torma, stb.
Jó hír azonban, hogy az itt felsoroltak közül a méz, és a torma kivételével szinte mind adható 1 év alatt, ha a gyermek egészséges, nem fordult elő asztma, ekcéma, szénanátha vagy allergia eddig a hozzátáplálás során, és a közeli hozzátartozóknál sincs érzékenység a fenti élelmiszerekre, illetve a baba nem koraszülött vagy nem császármetszetszéssel jött világra. /Utóbbi kettő azért fontos, mert magasabb rizikóba sorolják a babát, ezért konzultálj gyermeked orvosával./
Miért fontos ez? Azért mert az ünnepek alatt az orvosok, ápolók, védőnők többsége is pihen, így legtöbbször csak ügyeletet találunk, ha esetleg gond adódik. Erre azonban fel lehet készülni előre, hogy a családi közös étkezés ne torkolljon veszekedésbe amiatt, hogy a gyermek az ott felkínált ételek egyikét sem kóstolhatja meg, illetve hogy, biztosan ne legyen szükség az ügyeletre.
Nézzük, melyik alapanyagot mikortól kóstoltathatod meg a babáddal /csak egészséges babára vonatkozóan lsd fent/:
Hal: 6-7 hónapos kortól
Dió, mák, mandula, kesudió, mogyoró: 11-12 hónapos kortól /csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben/
Tojás: 7 hónapos kortól
Méz: 1 éves kortól
Aszalványok: Darálva-mosva 9 hónapos kortól, darabolva – egészben 3 éves kor után /fontos, hogy kén-dioxid mentes legyen/
Gesztenye: 7 hónapos kortól / natúr/
Túró: 9 hónapos kortól
Tej: 11-12 hónapos kortól /ételhez adott mennyiségben, hőkezelve
Torma: 1 év után
Cékla: 10 hónapos kor után
Fahéj, vanília, szegfűszeg: 7 hónapos kor után
Sütőpor (foszfátmentes), szódabikarbóna, élesztő: 8 hónapos kortól
Citromhéjat tartalmazó étel: 8-9 hótól (kezeletlen citromból)
Zöldfűszerek: 8-9 hónapos kortól
FONTOS! Alkoholt tartalmazó ételt, vagy süteményt akkor se adjunk a babának ha hőkezelve van, mert bizony nem minden esetben sikerült az alkoholt semlegesíteni!
Ha tudod azt, hogy a fenti alapanyagok szerepelni fognak az ünnepi menüben, és babád életkora alapján már adható, akkor érdemes a bevezetést az ünnepek előtt pár héttel megtenni, hogy ne az ünnepi asztalnál okozzon gondot. Természetesen egy mákos vagy diós bejgli nagyon töményen tartalmazza az olajos magvakat, ezért itt is fontos a mértékletesség, még akkor is ha szívesen enné a baba, és előtte nem okozott gondol az említett alapanyag.
Az is nagyon fontos, hogy nem csak az itt felsoroltakat, hanem más /addig nem bevezetett alapanyagot/ se adj babádnak az ünnepi időszakban.
Rengeteg klasszikus karácsonyi recept elkészíthető bababarát módon pl: mézeskalács vagy szaloncukor, ezeket megtalálod weboldalunkon.www.manomenu.hu
Ha a fent leírtakat figyelembe véve készülsz a családi ünnepre, akkor egészen biztosan boldog, békés napok várnak rátok.

Pin It on Pinterest

Share This